Yeditepe Üniversitesi, Bilişsel Bilimler Yüksek Lisans Programı bir sonraki dersini duyurmaktan mutluluk duyar: Değişim Körlüğünde Beklentinin Rolü

Meltem Coşkunçay
Çarşamba 6 Mart, 16:30
A-442 Mühendislik Binası

İnsan, ortamındaki her önemli değişikliği gördüklerine inanabilir. Ancak, değişim körlüğü olgusu - görsel dünyamızdaki belirgin değişiklikleri fark etmeme - farklı bir hikaye anlatıyor. Bu araştırma, titreme paradigmasının değiştirilmiş bir versiyonunu kullanarak beklentinin değişim körlüğündeki rolünü araştırmıştır. Örneklem 18-26 yaşları arasındaki 120 üniversite öğrencisinden (60 kadın, 60 erkek) oluşuyordu. Çalışmada, orijinal ve değiştirilmiş versiyonu olan iki uyaran - top ve saat kullanılmıştır. Görüntülerdeki değişiklikler, saatin dakika ibresi saat yönünde hareket ederken ve top aşağı ya da beklenmedik bir yönde hareket ederken ya beklenen yönde olmuştur. Tüm katılımcılara beklenen değişiklik veya beklenmeyen değişiklik koşullarında her iki uyaran ile sunuldu ve sonuçta dört farklı ekran türü ortaya çıktı. Ekran türlerinin sırası katılımcılar arasında dengelendi. Değişimin tespiti için tepki süreleri toplandı. Beklenen değişiklikler için yanıt süresinin (RT) beklenmeyen değişiklikler için RT'den daha düşük olacağı varsayılmıştır. Deneyden sonra, katılımcılar değişiklikleri gerçekten fark ettiklerini ve fark etmeden düğmeye basmadıklarını doğrulamak için deneysel bir anket doldurdu. Anket ayrıca katılımcılardan, uyarıcıların değiştirilen görüntüyü görmeden önce hareket etmesini beklediklerini belirtmelerini istedi. Tüm katılımcılar uyarıcıdaki değişikliği ve değişiklik için beklenen yönü doğru bir şekilde belirtti. İki uyarıcı ile yapılan denemenin genel sonuçları, katılımcıların beklenmedik değişiklikleri beklenmedik olanlardan daha hızlı tespit edip hipotezimizi desteklediğini göstermiştir. İki uyaran ayrı olarak incelendiğinde, katılımcılar beklenmedik değişikliklerden beklenilen değişikliklerden daha hızlı bir şekilde beklenen değişiklikleri tespit edebildiler, oysa iki koşul arasındaki fark saat için önemli değildi. RT'deki bireysel farklılık göz önüne alındığında, iki alt grubun nasıl davrandığını araştırmak için bir medyan bölünme uygulanmıştır. Üst RT grubunda katılımcılar beklenmeyen değişiklikleri beklenmedik değişikliklerden daha hızlı tespit edebildiler, düşük RT grubunda ise beklenmeyen ve beklenen değişikliklerin cevap süreleri arasındaki fark anlamlı değildi. Bulgular beklentiye dayalı teoriler çerçevesinde tartışılmaktadır.

Resim: bit.ly/2tKlpCs

Ne Zaman: