Yeditepe Üniversitesi, Bilişsel Bilimler Yüksek Lisans Programı, COGS598: Bilişsel Bilim Semineri dersi kapsamında bir sonraki dersini duyurmaktan mutluluk duyar.

İnsansı-Robot NAO'nun Yapay Sinir Ağları Kullanarak Kendi Kendini Konumlandırması*

Yusuf Can Semerci, Yüksek Lisans Tezi
30 Nisan Pazartesi, 16:15
A-412 (Bilgisayar Mühendisliği Bölümü - Seminer Salonu)
Mühendislik Binası

Robot NAO futbolda yaygın olarak kullanılan bir insansı robottur. Pozisyon tahmini, bu robot uygulamalarında önemli bir süreçtir. Literatürde önerilen mevcut çözümler genellikle robotun pozisyonunu belirlemek için gerekli bilgileri sağlayan yakınlık işaretleyicilerini kullanır. Bununla birlikte, harici bir marker kullanmadan kendi kendini konumlandırma zor bir sorundur. Bu çalışmada, bir futbol sahası üzerindeki robot NAO'nun kendi kendini konumlandırma problemi için Yapay Sinir Ağı öğrenmesine dayanan yeni bir yaklaşım önerilmiştir. Yöntem, robotun görüş sensörleri tarafından yakalanan görüntüleri kullanır ve kendi kendini konumlandıran bir sistem elde etmek için denetlenen bir öğrenme süreci gerçekleştirilir. Öğrenme sürecinde kullanılan özellikleri çıkarmak için bazı görüntü işleme yöntemleri de kullanılmaktadır. Çeşitli testler yapılmakta ve NAO robotunun futbol sahası üzerindeki konumunu oldukça doğru tahmin edebileceği gözlenmiştir.

--
Yeditepe Üniversitesi öğrencisi veya çalışanı değilseniz ve konuşmaya katılmak istiyorsanız, üniversiteye gelmeden en az iki saat önce aşağıdaki adreslerden birine e-posta gönderin:

fundayildirim [at] gmail nokta com
alperkaplan [at] outlook nokta com