• TR
  • EN

Yeditepe Üniversitesi, Bilişsel Bilimler Yüksek Lisans Programı, COGS598: Bilişsel Bilim Semineri dersi kapsamında bir sonraki dersini duyurmaktan mutluluk duyar.

Türk Dilinin İzdüşümü Yoluyla Müziksel Doğaçlama için Biçim Gramerleri

Murat Ali Cengiz, HKÜ Utrecht Sanat Üniversitesi
9 Nisan Pazartesi, 16:15
A-412 (Bilgisayar Mühendisliği Bölümü - Seminer Odası)
Mühendislik Binası

Doğaçlama müzik, diğer türlere göre, anlamlı tanımlanmış kural ve parametrelere ihtiyaç duyar. Böylece, bir müzikal sözdizimi inşa edilmeli ve üzerinde anlaşılmalıdır. Müzisyenler olarak, ilham ve bilgi için çeşitli kaynaklardan elde etmeliyiz. Eşzamanlılık ve müzikal ritim ilişkisi, dilin müziği nasıl şekillendirdiğinin bir yolu olarak uzun süredir tartışılmaktadır. Bu çalışmada, Türk dilinin ritmi, müzikal bir sözdizimi oluşturmada kullanılması için incelenmektedir.

Müzikal söz dizimini şekillendirebilmek için, müzikte şekil dilbilgisi kullanımının, Prof. George Stiny (MIT, Bilgisayar Destekli Mimari Tasarım) mimarlık konseptini, Isochrony (sözlü ritim) kullanarak kaynak olarak Türk dilini inceleyeceğiz.

Ray Jackendoff (Tufts) (Müzikal Ayrıştırma ve Müzikal Etki) ve Fred Lehrdahl (Tonal Müzik Üreten Bir Teori) çalışmaları, bilgisayar destekli mimari tasarımda biçim gramerleri, fraktal ilişkiler ve üretken müzik ile müzikal sözdizimi tartışılacaktır.

Ne Zaman: 
Pazartesi, 9 Nisan, 2018 - 16:15