Program Türü:
AKTS:
Dersin Dili:
Dersin Amacı:

Bu dersin amacı, sanat yönetimi öğrencilerinin, müzik endüstrisini ve bu endüstri dallarındaki yapıyı, bu yapıya hizmet eden organizasyon ve yönetim sürecini uygulamalı olarak analiz etmelerini sağlamaktır.

Dersin İçeriği:

1) Gelişen teknoloji karşısında pek çok sektör gibi müzik sektöründe de yatırım, üretim, pazarlama, gibi stratejik yollara bağlı unsurlar geniş bir değişim sürecindedir. Bu sürecin gereksinimleri ve sonuçlarının incelenmesi dersin öncelikli hedeflerindendir.

2) Telif hakları, satış gelirleri, bütçe ve bütçe açığı hesaplama yöntemlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi.

3) Müzik endüstrisindeki hiyerarşik düzende kimlerin ne görevler aldıklarını ve bu görevlerin şartlarının öğrencilere tanıtılması ve açıklanması.

4) Müzik endüstrisinde geçmişte yaşanmış ve incelenmesi gereken konuların tartışılması.

5) Müzik endüstrisinde yer alan sermaye ve finans yapılarının incelenmesi, fon oluşturma ve yatırım çekme yöntemlerinin araştırılması

Dikey Sekmeler

Dersin Akışı

DERS AKIŞI
Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Müziğin Tarihsel gelişimi ve  endüstrileşme süreci
2 Müzik endüstrisinin gelişimi ve  hukuki değişiklikler
3 Müzik Endüstrisinde standart kontrat ve uygulamalar
4 Ulusal ve uluslararası  telif hakları ve telif süreleri
5 Meslek Birlikleri ve 1790-1976 arası  telif hakkı değişimi
6 Ara Sınav
7 Mecburi Mekanik Lisans şekilleri ve  Bandrol kanunları
8 Müzik endüstrisinde korsan, kaçakçılık ve sahtecilik suçları
9 Müzik Endüstrisinde Prodüksiyon şekilleri ve Bütçelendirme
10 Ara Sınav
11 Sinema, Televizyon ve Tiyatro dallarında,müzik kullanımı ve Senkronizasyon hakları
12 Müzikal projelerde sunum, promosyon şekilleri ve etkileri.
13 Ticaret pratiği yönetmelikleri, İnternet üzerinden müzikal projelerin pazarlanma biçimleri
14 Sunumlar

Kaynaklar

KAYNAKLAR