• TR
  • EN
Program Türü: 
Tezli
Tezsiz
Ders Kodu: 
CULA501
Ders Dönemi: 
Güz
Ders Tipi: 
Zorunlu
Teori Saati: 
2
Uygulama Saati: 
2
Kredi: 
3
AKTS: 
6
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 

Bu dersin amacı, Anadolu'nun bölgesel mutfaklarını inceleyerek Türk mutfak kültürünün oluşumunu ve kullanılan pişirme tekniklerinin değişimini aktarmaktır. 

Dersin İçeriği: 

Tarihsel süreç içinde Türk mutfak kültürünün oluşmasını inceler. Anadolu mutfak kültüründe iz bırakan eski kültürel mirasları araştırır. Coğrafya ve iklimin geçmişten günümüze Türkiye coğrafyasında gıda üretim ve tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğini araştırır. Anadolu’da ki bölgesel mutfakları inceler; özelliklerini (gıdalar, pişirme teknikleri, ritüeller) öğretir; sanayileşme ve küreselleşme sürecinin modern Türkiye’de yemek alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğini araştırır; sözlü tarih metodunun Türk mutfak kültürünün araştırılmasında kullanımını öğretir.

Dersin Öğretim Yöntemleri: 
1.Anlatım, 2.Soru-Cevap, 3.Tartışma
Dersin Ölçme Yöntemleri: 
A.Sınav, B.Ödev, C.Sunum

Dikey Sekmeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

Dersin Öğrenme Çıktıları Program Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Öğrenci başarılı bir şekilde bu dersi tamamladığı takdirde:
Bu dersin sonunda öğrenci Türk mutfak kültürünün tarihsel oluşumunu öğrenir 1,2,3 1,2,3, A,B,C
Bu dersin sonunda öğrenci Türk mutfağında kullanılan pişirme teknikleri, aletler, ocaklar vs. hakkında bilgi sahibi olur 1,2,3 1,2,3, A,B,C
Bu dersin sonunda öğrenci Anadolu sosyal yaşamının her bölgede Türk mutfak kültürünü nasıl etkilediğini öğrenir 1,2,3 1,2,3, A,B,C

Dersin Akışı

DERSİN İÇERİĞİ
Hafta Konular Çalışma Materyalleri (Öğretim elemanı tarafından sağlanacaktır)
1 Giriş / Oryantasyon Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
2 Kültürün Tanımı Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
3 Türk Mutfağının Tarihi: Orta Asya Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
4 Türk Mutfağının Tarihi: Selçuklu Dönemi Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
5 Türk Mutfağının Tarihi: Osmanlı Dönemi Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
6 Türk Mutfağının Tarihi: Komşularla İlişkiler Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
7 Anadolunun Geleneksel Yapısı ve Ritüeller Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
8 Ara Sınav Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
9 Anadolu'da Bölgelere Göre Yemekler ve Pişirme Yöntemleri Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
10 Anadolu'da Bölgelere Göre Yemekler ve Pişirme Yöntemleri Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
11 Anadolu'da Bölgelere Göre Yemekler ve Pişirme Yöntemleri Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
12 Anadolu'da Bölgelere Göre Yemekler ve Pişirme Yöntemleri Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
13 Anadolu'da Bölgelere Göre Yemekler ve Pişirme Yöntemleri Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır
14 Anadolu'da Bölgelere Göre Yemekler ve Pişirme Yöntemleri Google Classroom üzerinden paylaşılacaktır

Kaynaklar

Dağdeviren M., 2019, The Turkish Cookbook 

Işın, P.M., 2020, Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi

Materyal Paylaşımı

Okumalar, Makaleler, Filmler

Değerlendirme Sistemi

DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYI YÜZDE
Ara Sınav 1 60
Ödevler 1 40
Total   100
FİNAL SINAVININ GENEL DEĞERLENDİRMEYE KATKISI   40
DÖNEM İÇİ ÇALIŞMALARIN GENEL DEĞERLENDİRMEYE KATKISI   60
Toplam   100

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI
No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Kültürü tanımlama, anlama ve kullanma becerisi       X  
2 Orta Asya Mutfağı ve yaşanan göçlerin Türk Mutfak kültürüne etkisini anlama         X
3 Selçuklu Mutfağı'nın Türk Mutfak kültürüne etkisini anlama         X
4 Osmanlı Mutfağı'nın Türk Mutfak kültürüne etkisini anlama         X
5 Savaş, göç ve uluslararası ilişkilerin Türk Mutfak kültürüne etkisini anlama         X
6 Anadolunun Geleneksel Yapısı ve Ritüellerin Türk Mutfak kültürü üzerindeki etkisini anlama         X
7 Anadolu'nun farklı bölgelerindeki yemekleri ve pişirme yöntemlerini öğrenme         X
8 Alanda çıkan yayınları, yapılan kongreleri takip eder     X    

ECTS

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU      
Etkinlikler Sayı Süre Toplam
(Saat) Çalışma Yükü
  (Saat)
Kurs Süresi (Sınav Haftası d-Dâhil: 15x Toplam Ders Saati) 15 3 45
Sınıf Dışı Çalışma Saatleri (Ön çalışma, Uygulama) 15 5 75
Ara Sınav 1 7 7
Ödev 1 5 5
Final Sınavı 1 10 10
Toplam Çalışma Yükü     142
Toplam Çalışma Yükü / 25 (s)     5,68
Dersin AKTS kredisi     6