Bu dersin amacı, Anadolu'nun bölgesel mutfaklarını inceleyerek Türk mutfak kültürünün oluşumunu ve kullanılan pişirme tekniklerinin değişimini aktarmaktır.
Tarihsel süreç içinde Türk mutfak kültürünün oluşmasını inceler. Anadolu mutfak kültüründe iz bırakan eski kültürel mirasları araştırır. Coğrafya ve iklimin geçmişten günümüze Türkiye coğrafyasında gıda üretim ve tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğini araştırır. Anadolu’da ki bölgesel mutfakları inceler; özelliklerini (gıdalar, pişirme teknikleri, ritüeller) öğretir; sanayileşme ve küreselleşme sürecinin modern Türkiye’de yemek alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğini araştırır; sözlü tarih metodunun Türk mutfak kültürünün araştırılmasında kullanımını öğretir.