Bölümümüz, Türkiye'den Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında UNESCO'nun ikiz üniversiteler (UNITWIN) ağları ile kabul edilen ve ortaklığa imza atan ilk ve tek lisans programıdır. Söz konusu UNESCO/UNITWIN kürsüsü ortaklığında diğer üniversitelerin lisansüstü programları ile birlikte mutfak kültürünün korunması ve uluslararası arenada tanıtılması ve gastronomi turizminin geliştirilmesi amacıyla bilimsel projeler üretmek programın misyonları arasındadır.
Hızla değişen tüketici davranışları, tüketicinin yeni tatlara olan talebinin artması, sağlık ve beslenme konusunda tüketicinin bilinçlenmesi, sektördeki belirli gıda gruplarına olan talep, gıda sanayi ve teknolojisinin gelişmesi yiyecek içecek sektöründe rekabetin artmasına neden olmaktadır. Yiyecek içecek sektöründe hızla artan bu rekabete ayak uydurabilmek için sektörün bu değişime paralel olarak hızla kendini yenilemesi, yeni teknikleri uygulaması ve ihtiyaca cevap verebilecek yeni ürünler geliştirmesi gerekmektedir. Geleneksel üretimi koruyarak çölyak hastaları için hazırlanan tarhananın patentini alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüzün vizyonu doğrultusunda şekillenen Gastronomi ve Mutfak Kültürü Yüksek Lisans programı "Yenilikçi Yiyecek ve İçecek Üretimi" için planlanan kurslarla yöntemlerle, bu amaca hizmet edebilecek unsurlar sağlam bir bilimsel ve teknolojik altyapı ile donatılmıştır. ekipman sağlar.
Gastronomi ve Mutfak Kültürü Yüksek Lisans programı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili farklı sektörlerde çalışan, bilgilerini yenilemek ve güncellemek ve aynı zamanda uzmanlaşmak isteyen profesyonellere ve akademik kariyerini bu alanda geliştirmek isteyen herkese açıktır.
Gastronomi ve Mutfak Kültürü Yüksek Lisans programının temel amaçları şunlardır:
- Mutfak kültürlerinin bilimsel yöntemlerle araştırılmasını ve Türk mutfak kültürünün kayıt altına alınmasını sağlamak;
- Elde edilen bilgiler ışığında, Türk mutfak kültürünün sürdürülebilirliğini ve uluslararası tanınırlığını artırmak için kültürel ve geleneksel dokuyu bozmadan uygulanabilecek yenilikçi üretim yöntemlerinin akademik ortamda araştırılmasını sağlamak;
- Türkiye'de yiyecek içecek sektörü ve gastronomi alanında faaliyet gösteren sektörlerin ihtiyaç duyduğu bilimsel ve kültürel donanıma sahip uzmanlar yetiştirmek.