• TR
  • EN

Bölüm Hakkında

Gastronomi ve Mutfak Kültürü Yüksek Lisans programının temel amaçları:

 

1.     Mutfak kültürlerinin bilimsel yöntemlerle araştırılmasını ve Türk mutfak kültürünün kayıt altına alınmasını sağlamak;

2.     Elde edilen bilgilerin ışığında Türk mutfak kültürünün sürdürülebilirliğini ve uluslararası alanda tanınırlığını arttırmak amacıyla, kültürel ve geleneksel dokuyu bozmadan uygulanabilecek yenilikçi (inovatif) üretim yöntemlerinin akademik ortamda araştırılmasını sağlamak;

3.     Türkiye’de yiyecek - içecek sektörü ve gastronomi alanında faaliyet gösteren sektörlerin ihtiyaç duyduğu gerekli bilimsel ve kültürel donanımlara sahip uzman kişileri yetiştirmektir.  

Bölümümüz UNESCO’nun ikiz üniversiteler (UNITWIN) ağlarına Türkiye’den Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında kabul edilmiş ve ortaklık imzalamış ilk ve tek lisans programıdır.  Söz konusu olan UNESCO/UNITWIN kürsüsüyle ortaklığı bulunan diğer üniversitelerin yüksek lisans programlarıyla birlikte mutfak kültürünün korunması ve uluslararası alanda tanıtılması ve gastronomi turizminin geliştirilmesi amacına yönelik bilimsel projeler üretmek programın misyonları arasındadır.

 Hızla değişen tüketici davranışları, tüketicinin yeni tatlara olan talebinin artması, tüketicinin sağlık ve beslenme konusunda bilinçlenmesi, belli yiyecek gruplarına sektörde talep oluşması ve gıda endüstrisinin ve teknolojisinin gelişmesi yiyecek-içecek sektöründe rekabetin artmasına neden olmaktadır. Yiyecek-içecek sektöründe hızla artan bu rekabete ayak uydurabilmek için sektörün bu değişmeye paralel hızla kendini yenilemesi, yeni teknikler uygulaması ve ihtiyaca cevap verebilecek yeni ürünler geliştirmesi gerekmektedir. Çölyak hastaları için geleneksel üretim yöntemleri korunarak hazırlanan tarhananın patentini alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüzün vizyonu doğrultusunda şekillenen Gastronomi ve  Mutfak Kültürü Yüksek Lisans programı “İnovatif Yiyecek ve İçecek Üretimi”ne yönelik planlanan derslerle bu amaca hizmet edebilecek elemanların sağlam bir bilimsel ve teknolojik alt yapı ile donatılmasını sağlamaktadır.

 Gastronomi ve  Mutfak Kültürü  Yüksek Lisans programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanıyla ilgili olarak farklı sektörlerde görev yapan, bilgilerini yenilemek ve güncellemek ve aynı zamanda uzmanlaşmak isteyen profesyoneller ve akademik kariyerini bu alanda geliştirmek isteyen herkese açıktır.

Vizyon Misyon

Gastronomi ve Mutfak Kültürü Yüksek Lisans programının temel amaçları:

 

1.     Mutfak kültürlerinin bilimsel yöntemlerle araştırılmasını ve Türk mutfak kültürünün kayıt altına alınmasını sağlamak;

2.     Elde edilen bilgilerin ışığında Türk mutfak kültürünün sürdürülebilirliğini ve uluslararası alanda tanınırlığını arttırmak amacıyla, kültürel ve geleneksel dokuyu bozmadan uygulanabilecek yenilikçi (inovatif) üretim yöntemlerinin akademik ortamda araştırılmasını sağlamak;

3.     Türkiye’de yiyecek- içecek sektörü ve gastronomi alanında faaliyet gösteren sektörlerin ihtiyaç duyduğu gerekli bilimsel ve kültürel donanımlara sahip uzman kişileri yetiştirmektir.  

Bölümümüz UNESCO’nun ikiz üniversiteler (UNITWIN) ağlarına Türkiye’den Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında kabul edilmiş ve ortaklık imzalamış ilk ve tek lisans programıdır.  Söz konusu olan UNESCO/UNITWIN kürsüsüyle ortaklığı bulunan diğer üniversitelerin yüksek lisans programlarıyla birlikte mutfak kültürünün korunması ve uluslararası alanda tanıtılması ve gastronomi turizminin geliştirilmesi amacına yönelik bilimsel projeler üretmek programın misyonları arasındadır.

 Hızla değişen tüketici davranışları, tüketicinin yeni tatlara olan talebinin artması, tüketicinin sağlık ve beslenme konusunda bilinçlenmesi, belli yiyecek gruplarına sektörde talep oluşması ve gıda endüstrisinin ve teknolojisinin gelişmesi yiyecek-içecek sektöründe rekabetin artmasına neden olmaktadır. Yiyecek-içecek sektöründe hızla artan bu rekabete ayak uydurabilmek için sektörün bu değişmeye paralel hızla kendini yenilemesi, yeni teknikler uygulaması ve ihtiyaca cevap verebilecek yeni ürünler geliştirmesi gerekmektedir. Çölyak hastaları için geleneksel üretim yöntemleri korunarak hazırlanan tarhananın patentini alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüzün vizyonu doğrultusunda şekillenen Gastronomi ve  Mutfak Kültürü Yüksek Lisans programı “İnovatif Yiyecek ve İçecek Üretimi”ne yönelik planlanan derslerle bu amaca hizmet edebilecek elemanların sağlam bir bilimsel ve teknolojik alt yapı ile donatılmasını sağlamaktadır.

 Gastronomi ve  Mutfak Kültürü  Yüksek Lisans programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanıyla ilgili olarak farklı sektörlerde görev yapan, bilgilerini yenilemek ve güncellemek ve aynı zamanda uzmanlaşmak isteyen profesyoneller ve akademik kariyerini bu alanda geliştirmek isteyen herkese açıktır.