• TR
  • EN

Yeditepe Üniversitesi, Bilişsel Bilim bir sonraki dersini duyurmaktan mutluluk duyar: Geleneksel Dilsel Giriş Olmadığında Dil Ortaya Çıkışı ve Gelişimi.

Dr. Rabia Ergin
2 Mart Pazartesi, 16:00
B-443 Mühendislik Binası

İnsan iletişim sistemi, dil benzersizdir ve diğer tüm sistemlerden çok farklıdır, çünkü anlamdaki nüansları ve zihnimizde sahip olduğumuz hemen hemen her düşünceyi bir dereceye kadar hassasiyetle başka bir kişinin zihnine aktarmayı başarırız. Önemli soru, "bir insan dili sıfırdan nasıl ortaya çıkıyor?" Bu soruyu ele almak için Orta Toros İşaret Dili (CTSL) üzerine yapılan üç çalışmadan kanıt sunuyorum. CTSL, son yarım yüzyıl içinde geleneksel bir dil modelinin yokluğunda ortaya çıkan genç bir işaret dilidir. Günümüzde Türkiye'nin güneyinde, dağlık bir bölgede 25 sağır ve yaklaşık 80 işitme imzası tarafından kullanılmaktadır. İlk olarak, günlük nesneler için işaretlerde biçim-anlam eşlemelerinin sözlüklenme derecesini göstereceğim. İkincisi, çeşitli kelime düzenlerinin argüman belirteçleri olarak ortaya çıkması ve gelenekselleşmesi için kanıt sunuyorum. Son olarak, sinyal simetrisini ve karşılıklılığı tahmin etmek için farklı morfolojik belirteçlerin ortaya çıkmasını ve gelenekselleştiğini gösterdim. Üç çalışma birlikte yapım aşamasında olan genç bir sistemin mimarisini tasvir ediyor.

Bio Konuşmacı:
Rabia Ergin, Boğaziçi Üniversitesi Bilişsel Bilimler programında araştırma grubu lideridir. TÜBİTAK'ın BIDEB-2232 Uluslararası Üstün Araştırmacılar Bursu'nu alması üzerine araştırma grubunu kurdu. Başlıca araştırma alanları, mikro-topluluk işaret dillerinde dilsel özelliklerin ortaya çıkması ve dil işlemesi, özellikle de sözlü dillerde morfolojik işlemedir.

Orta Toros İşaret Dili üzerindeki TEDx konuşması için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=RO1cXxEQm-w

Ne Zaman: 
Pazartesi, 2 Mart, 2020 - 16:00