• TR
  • EN

Yeditepe Üniversitesi, Bilişsel Bilimler Yüksek Lisans Programı, COGS598: Bilişsel Bilim Semineri dersi kapsamında bir sonraki dersini duyurmaktan mutluluk duyar.

 

Morfolojik Açıdan Kompleks Türkçe Sözcüklerin İşlenişinde Frekans Etkileri

Orhan Bilgin
16 Nisan Pazartesi, 17:00
A-412 (Bilgisayar Mühendisliği Bölümü - Seminer Salonu)
Mühendislik Binası

Bu konuşmada, Türkçe'deki morfolojik olarak basit ve karmaşık kelimelerin ana dili konuşanların beyinlerinde nasıl temsil edildiğini inceleyen ampirik bir çalışmanın sonuçlarını sunacağım. Çalışma, 2016 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilişsel Bilim Programı'na sunduğum yüksek lisans tezinin bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir. Bağımsız değişken olarak çeşitli “sıklık” sıklıklarını kullanan iki deney içermektedir. Çalışmanın ikincil bulguları, (a) frekansının, özellikle Türkçe gibi aglütinasyon dili olması durumunda son derece karmaşık bir kavram olması; (b) farklı frekans ölçümleri yüksek derecede ilişkilidir; (c) frekans dağılımları çeşitli seviyelerde eşit değildir; (d) gramatik olarak mümkün olan formların ezici çoğunluğu, büyük bir kurumda bile asla kullanılmaz; (e) Türkçe gibi aglutin bir dilde, morfoloji, harf-ngramların dağılımı gibi alt sözcük düzeylerinde bile derin bir etkiye sahiptir; (f) Psiko-dilbilim deneylerini laboratuvar ortamında değil de, çevrimiçi yürütmek mümkün bir seçenektir; (g) harf biçiminin kelime tanıma doğruluğu üzerinde bir etkisi yoktur; (h) morfolojik olarak karmaşık Türk sözcükleri, basit kelimelere göre iki kat daha yavaş işlenir ve sonek dizilerinin tanıma sürecine önemli bir iş yükü eklediğini gösterir. Öte yandan deneylerin üç ana bulgusu, (a) daha sık basit kelimelerin daha az sıklıkta basit kelimelere göre daha hızlı işlenmeleri ve böylece türdeş olarak farklı bir dilde sağlam bir bulgunun çoğaltılmasıdır; (b) karmaşık sözcükler muhtemelen soldan sağa doğru işlenir ve en önemlisi, (c) insan beyni, karmaşık kelimeleri tanımak için sonek dizilerini kullanabilir, bu nedenle, muhtemelen ek olarak, sık sık meydana gelen sonek dizileri için zihinsel temsiller olduğunu gösterir. bireysel son ekler için zihinsel gösterimler.

-
Yeditepe Üniversitesi öğrencisi ya da çalışanı değilseniz ve konuşmaya katılmak istiyorsanız, lütfen planlanan saatten en az iki saat önce aşağıdaki e-posta adreslerinden birini bilgilendirin:

fundayildirim [at] gmail nokta com
alperkaplan [at] outlook nokta com
merveakyildiz1 [at] gmail nokta com

Ne Zaman: 
Pazartesi, 16 Nisan, 2018 - 17:00