Yeditepe Üniversitesi, Bilişsel Bilimler Yüksek Lisans Programı Tez Savunması

Bilişsel Bilimler Yüksek Lisans Programı öğrencilerinden Khaled Al-Kamha 12.12.2019 tarihinde "Çok Kümeli Ortamlarda Hareket Algısı" başlıklı tezinin savunmasını yapacaktır.

Khaled Al-Kamha
12 Aralık Perşembe, 09:30
A-412 Mühendislik Binası

Çok Kümeli Ortamlarda Hareket Algısı

Seçici dikkat, ortamdaki belirli bir nesneye odaklanırken hareket algısında rol oynar. Bir teşvik hakkında bilgi biriktirmemiz istendiğinde, belirginliklerinden dolayı istemsiz olarak bazı özelliklere katılırız ya da çevreye doğru giderken hedeflerimize dayanan özelliklere gönüllü olarak katılırız. Topluluk algısına göre - insanın benzer nesnelerden istatistiksel bir özet bilgi çıkarma yeteneği - kimliklerini ve konumlarını temel alarak nesneleri gruplandırırız. Bu tezde, çok kümelenmiş ortamlarda dikkat işlemeye odaklandık. Benzer uyarıcı özellikler, hem bireysel nesneler hem de kümeler için (örneğin, boyut, eksantriklik, yoğunluk) hesaplanır. Hedef büyüklüğün ve kümelerin ortalama eksantrikliğinin performans üzerindeki ana etkisini bulduk. Ayrıca küme ve nesne sayısının performans üzerinde önemli bir etkisi olduğunu da tespit ettik. Ancak bu bağımsız değişkenler arasında bir etkileşim bulamadık. Bu, çıkardığımız uyaran parametrelerinin hem görevin sonucunu kısmen açıklayabileceğini hem de sonucun farklı parametrik aralıklarla varyansını açıklamak için rekabetçi bir önceliğe sahip olduğunu göstermektedir. Hem yukarıdan aşağıya hem de yukarıdan aşağıya dikkat mekanizmalarının, hareket halindeki çok katlı 2D sahnelerin sonuçlarını yorumlamak için kullanılabileceğini öneriyoruz.

Anahtar Kelimeler: Hareket Algısı, Topluluk Algısı, Dikkat

İlgilenen herkes davetlidir.