Dersin Dili:
İngilizce
Dersin Koordinatörü:
Dersin Amacı:
Tarımsal üretim için kullanılan farklı tarım modellerinin anlatılması; farklı modellerin avantaj ve dezavantajlarının tartışılması.
Dersin İçeriği:
Organik tarım, dikey tarım, iyi tarım uygulamaları, tarım 4.0, akıllı tarım uygulamaları (dronlar, sensörler vb.)
Dersin Öğretim Yöntemleri:
1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Tartışma, 4: Benzetim, 5: Vaka Çalışması
Dersin Ölçme Yöntemleri:
A: Sınav, B: Sunum C: Ödev, D: Proje, E: Laboratuar
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Dersin Öğrenme Çıktıları | Program Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Tarımda üretim modellerini tanımlayabilir. | 4 | 1,2,3 | A,B,C,D |
Farklı modellere göre fizibilite çalışması yapabilir. | 4 | 1,2,3 | A,B,C,D |
Pestisit/kimyasal içermeyen bitkisel ve hayvansal üretim teknolojilerini açıklayabilir. | 4,10 | 1,2,3 | A,B,C,D |
Dersin Akışı
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Tarımın genel esasları | Ders notu |
2 | Tarımsal üretimde üretim modelleri | Ders notu |
3 | Topraksız tarım modelleri ( Su kültürü, ortam kültürü) | Ders notu |
4 | Sera Üretim Modelleri | Ders notu |
5 | Topraklı tarım modelleri (Konvensiyonel, Sürdürülebilir ve Organik) | Ders notu |
6 | Organik üretim girdileri , sertifikasyon | Ders notu |
7 | Organik ürünlerin doğadan toplanması ve gen kaynaklarının değerlendirilmesi | Ders notu |
8 | Organik hayvansal üretim kuralları | Ders notu |
9 | Dikey tarım | Ders notu |
10 | Akıllı tarım | Ders notu |
11 | Fizibilite çalışmaları | Ders notu |
12 | Ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi | Ders notu |
13 | Ürünlerin depolanması, taşınması ve pazarlanması | Ders notu |
14 | Araştırma makalesi sunumları | Ders notu |
Kaynaklar
Ders Notu | |
Diğer Kaynaklar | Organik tarımın uygulanmasına ilişkin yönetmelik |
Materyal Paylaşımı
Dokümanlar | Ders Notları |
Ödevler | Ödev, sunum |
Sınavlar | Ara sınav, Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 60 |
Ödev | 4 | 20 |
Sunum | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Finalin Başarıya Oranı | 40 | |
Yıl içinin Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
No | Program Öğrenme Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Tarımın ekonomik sorunlarını kavrayabilme; ekonomi uygulamaları için mikro ve makro düzeyde veri toplama, analiz etme, yorumlama; ekonominin temel prensiplerini tarımda uygulayarak üretimi artırma yollarını çözümleme; ileriye yönelik doğru karar alabilme; projeye dayalı çözümler üretebilme; çağdaş teknikler ile uygulayabilme becerisi. | ||||||
2 | Ulusal ve uluslararası tarımsal piyasaları izleyebilme, piyasa aktörlerinin davranışlarını anlayabilme; ekonomik ve politik gelişmelerin Türk tarım sektörü üzerine etkilerini tahmin edebilme, bunları yorumlama ve karar alma becerisi. | ||||||
3 | Pazarlama ilke ve yöntemlerinden yararlanarak tarım ürünlerinin pazarlanması; pazar araştırmaları konusunda temel bilgilere sahip olma ve yorumlama becerisi. | ||||||
4 | Tarımsal üretimle ilgili araç, gereç, yöntem ve donanımları tanıma; bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini ve modellerini uygulama; tarla bitkileri alanında bitki yetiştiriciliği, bitki ıslahı, tohumluk üretimi, genetik, fizyoloji, ekoloji, biyoteknoloji, bitki gen kaynakları, organik tarım ve çayır-mera yönetimi ve ıslahı ile ilgili bilgileri pratik ve teorik olarak kullanabilme becerisi. |
|
X | ||||
5 | Bilişim sistemleri alanındaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirme ve derinleştirme; bilişim sistemlerinde edinmiş olduğu bilgileri ilgili disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlama ve yeni bilgiler oluşturma; bilişim sistemlerindeki uygulamalarda karşılaşacağı karmaşık problemlere yeni yaklaşımlar geliştirme becerisi. | ||||||
6 | Tarım Ticareti ve İşletmeciliği alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır; uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir; yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir. | ||||||
7 | Analitik, modelleme veya deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
8 | İngilizce sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
9 | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. |
|
|||||
10 | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; biyolojik çeşitlilik, doğal kaynaklar, hava, su, toprak kirliliği, geri dönüşüm, çevreye karşı duyarlılık, çevre koruma ilgili konularda toplumu bilgilendirme becerisi. |
X |
|||||
11 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. |
|
ECTS
Etkinlik | SAYISI |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 14x toplam ders saati) | 14 | 3 | 42 |
Sınavlara Çalışma Süresi | 1 | 25 | 25 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Sınıf dışı makale okuma ve ödevler | 14 | 10 | 140 |
Sunum ve sunuma hazırlık | 1 | 25 | 25 |
Final | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü | 237 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 9,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 10 |