Program Türü:
Dersin Dili:
Dersi Verenler:
Dersin Amacı:

Uluslararası bir şirketin doğru yatırım, finansman ve döner sermaye kararlarını verirken karşılaşacağı zorluklar ve fırsatlar, ve bu zorluk ve fırsatlarla baş etme yöntemleri hakkında kavrayış sağlama

Dersin İçeriği:

Kurumsal finans konularına kapsamlı bir bakış getiren derste işlenen başlıca konular şöyledir: Değerleme yöntemleri: Firma değerlemesi; sermayesi yapısı teorisi; uzun vadeli yatırımların değerlemesi; kar dağıtım politikası; kurumsal finansda diğer uygulamalı konular (Örneğin; ortaklık yapısı, şirket birleşmeleri, şirket kontrolü,vekalet teorisi, sermaye artırımı, piyasa sinyalleri, ve uluslararası konular.  Öğrenciler, gerçek işletme problemlerinin, mini vaka çalışmalarının ve bilimsel makalelerin analizleri, kritikleri ve sunumlarını yaparak teorik temellerin pratik uygulamalarda nasıl yer aldıgını görme şansına sahip olacaklardır.

Dersin Öğretim Yöntemleri:
1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Tartışma
Dersin Ölçme Yöntemleri:
A: Sınav, C: Ödev

Dikey Sekmeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

Dersin Öğrenme Çıktıları Program Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Kurumlardaki yöneticilerin  etkin ve başarılı finansman, yatırım ve dağıtım kararları verirken bilmeleri gereken temel finansal kavramları ve metodları iyi derece anlamış olmak.   1, 2, 3 A,C
Temel  kavram ve teknikleri kullanarak gerçek kurumsal finans problemlerini çözebilmek.   1, 2, 3 A,C
Teorik veya ampirik bilimsel çalışmalarda halen çözümlenmemiş kurumsal finans sorularına ilişkin verlen cevaplar hakkında bilgi sahibi olmak.   1, 2, 3 A,C
Kurumsal finans dalında çıkan bilimsel çalışmaları etkin bir şekilde sunabilmek, sentezleyebilmek ve yapıcı bir şekilde eleştirebilmek.   1, 2, 3 A,C

Dersin Akışı

DERS AKIŞI

Hafta

Konular

Ön Hazırlık

1

Finansal Yönetime Giriş, Temel Sorular Tartışması

RWJJ 1-4. Bölümler

2

Değerleme: Firma Değerlendirmesi, Değerlendirmede Çeşitli Yaklaşımlar.

CWS 14. Bölüm

3

Değerleme: Firma Değerlendirmesi, Değerlendirmede Çeşitli Yaklaşımlar.

RWJJ 5,6. Bölümler

4

Değerleme: Tahvil Değerlemesi Tahvil Çeşitleri, Borç ve Hisse Senedi Karşılaştırması.

RWJJ 5,6. Bölümler

5

Değerleme: Gerçek Şirket Değerleme Örnekleri, Çeşitli Değerleme Yaklaşımlarının doğruluğunu irdeleyen makale sunumları.

6

Sermaye Yapısı Teorisi, Vergiler, finansal güçlük, vekalet teorisi, asimetrik sinyaller, optimum sermaye yapısı.

RWJJ 14-15. Bölümler

CWS 15. Bölüm

7

RWJJ 14-15. Bölümler

CWS 15. Bölüm

8

9

10

11

Ara Sınavı

Ders Kitabı 8. Bölüm

12

Kar Dağıtım Politikası ve İlgili Konular

CWS Chp.16, RWJJ Chp.16

13

Uygulamalı Kurumsal Finans ve Uluslararası Konular.

RWJJ Chp.20

14

Uygulamalı Konular: Halka Açılma, Sermaye Artırımı, Risk ve Girişim Sermayesi.

15

Uygulamalı Konular: Vekalet Teorisi; Şirket Birleşmeleri ve Alımları; Yönetici Ücretleri; Yönetim Kurulu ve Yatırımcı Profilinin etkileri.

Kaynaklar

KAYNAKLAR
Ders Kitabı Kurumsal Finans: Temel Prensipler ve Uygulamaları (Corporate Finance: Core Principals and Applications), Ross, Westerfield, Jaffe, and Jordan, 3e, McGraw-Hill. (RWJJ)
Diğer Kaynaklar Ders websitesi, ders notları, ek makale seti, finansal piyasalar laboratuvarı, bilimsel hesap makinesi, online kaynaklar, excel tipi yazılım programı, ve önerilen ek kitaplar:

Copeland, Weston, and Shastri, Financial Theory and Corporate Policy, Pearson. (CWS)

Brealey, Myers & Marcus, Fundamentals of Corporate Finance, McGraw-Hill. (opsiyonel)

Tirole, Theory of Corporate Finance, Princeton University Press. (opsiyonel)

Değerlendirme Sistemi

DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI ADEDİ KATKI YÜZDESİ
Ödev 14 66
Ara Sınav 1 34
Total   100
Finalin Başarıya Oranı   40
Yıl içinin Başarıya Oranı   60
Total   100

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI
No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Finans ve İktisat alanlarını ve alt dallarındaki güncel ve ileri düzeyde bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme; alanına yenilik getirecek yeni tanımlara ulaşabilme becerisine sahip.

X
2 Birden fazla alanla ilgili bilgileri analiz etme ve değerlendirme becerisine sahip; bu bilgilerden yola çıkarak akademik kurallara uygun bilimsel araştırmaları bağımsız olarak planlayıp yürütebilecek yetkinliğinde.

X
3 Sahip olduğu bilgileri ilgili kişilere teorik ve pratik esasları ile aktarabilme yeteneğine sahip

X
4 Finans, İktisat, İstatistik, Bilgisayar alanları başta olmak üzere çeşitli alanlarda bilimsel makaleleri; bireysel ya da ekip çalışması ile hazırlayıp ulusal – uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak veya özgün bir yapıt üreterek bilginin sınırlarını genişletir; ulusal – uluslararası toplantılarda sunumlar yapar.     X
5 İngilizce yeterliliği ile alanındaki bilgi ve gelişmeleri uluslararası düzeyde izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.

X
6 İlgili alanların gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır     X

ECTS

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU