Yeditepe Üniversitesi

Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı

BAŞVURU KOŞULLARI, BAŞVURU BELGELERİ VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ:

I. Başvuru Belgeleri

·         Diploma veya mezuniyet belgesi

·         Disiplin sicil belgesi

·         Resmi transkript (Lisans ders ve not dökümü)

·         2 referans mektubu

·         Niyet mektubu (Amaç yazısı)

·         Özgeçmiş

·         İngilizce dil yeterlik belgesi (YDS, YÖKDİL, TOEFL ya da Yeditepe Ünv. İng. Yeterlik Sınavı)

·         Lisansüstü eğitim giriş sınav sonucu (ALES, GRE, GMAT)

·         1 fotoğraf

II. Başvuru Belgelerine İlişkin Açıklamalar

Diploma veya mezuniyet belgesi

Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayın 4 yıllık psikoloji lisans programından mezun olmuş olması veya en geç 2019 yaz dönemi itibariyle mezun olabilecek durumda olması gerekir. Programa başvuracak adayların lisans mezuniyet Genel Not Ortalaması (GNO) 2,50 ve üzeri olmalıdır.

Disiplin sicil belgesi

Adayın mezun olduğu veya okuduğu kurumdan disiplin sicilini gösterir belge alması ve başvuruda sunması gerekir. Eğer disiplin sicil durumu transkript üzerinde yazılı ise ayrıca yazı alınmasına ihtiyaç yoktur.

Resmi transkript

Adayın almış olduğu dersleri ve notlarını gösterir resmi transkript belgesi başvuru dosyasında sunulmalıdır.

Referans mektubu

İki adet referans mektubu istenir. Referans veren kişilerden en az birinin akademisyen olması gerekir. Referans mektupları ile birlikte referans olan kişilerin iletişim bilgilerinin de (e-posta adresi ve telefon numarası) sunulması istenir.

Niyet mektubu (Amaç Yazısı)

Programa katılma amacını ve motivasyonunu belirten bir amaç yazısı sunulmalıdır.

Özgeçmiş

Özgeçmiş bilgisi (CV) sunulmalıdır. Öğretim bilgisini, varsa katıldığınız eğitim ve seminer çalışmalarını, varsa katıldığınız araştırma ve projeleri, akademik ilgi alanlarınızı içermelidir.

Lisansüstü eğitim giriş sınav sonucu belgesi ve İngilizce dil yeterlik belgesi

Klinik Psikoloji yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların aşağıdaki lisansüstü eğitim giriş sınavlarından en az birine girmiş olması ve belirtilen puan kriterlerini karşılaması gerekir:

ALES ≥ 55 puan

GRE (yeni sistem) ≥ 149 puan

GRE (eski sistem) ≥ 610 puan

GMAT ≥ 450 puan

Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim dili İngilizce' dir.  Adayların başvuru sırasında aşağıdak İngilizce yeterlilik kriterlerinden en az birini sağlaması gerekir:

YÖKDİL, YDS veya Yeditepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan İngilizce Dil Yeterlik Sınavı sonuçlarından en az 70 puan almış olmak

TOEFL (CBT) ≥ 221 puan

TOEFL (IBT) ≥ 84 puan

Söz konusu sınav sonuçlarının geçerlilik süresi sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıldır.

Başvuru süreci ve gerekli belgelerin teslimi

Adayların ilk adım olarak, Yeditepe Üniversitesi Elektronik Başvuru Sistemi (EBS) (http://ebs.yeditepe.edu.tr/) üzerinden online başvuru aşamasını tamamlaması gerekmektedir; bu aşama fotoğraf ve transkriptlerini elektronik olarak sisteme yüklemeleri ile tamamlanmaktadır.

İkinci adımda, adayların belirtilen başvuru süresinin sonuna kadar diploma veya mezuniyet belgesinin ve transkriptin fotokopileri, disiplin sicil belgesi, 2 referans mektubu, niyet mektubu, özgeçmiş ve 1 fotoğraf ile birlikte, İngilizce dil yeterlik belgesi ve lisansüstü eğitim giriş sınav çıktılarını bir zarf içinde Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne teslim etmeleri gerekmektedir.

Programa kabul edilecek adaylar kayıt süreci hakkında Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün sayfasından bilgi edinebilirler.

III. Değerlendirme ve Kabul Süreci

Adayın başvuru dosyası üzerinden yapılacak olan ön değerlendirme sonucu saptanan kriterlere uygun görülen tüm adaylar bilim sınavına girmeye hak kazanacaktır.

Bilim sınavı, adayların lisans düzeyindeki temel bilgilere hakimiyetini, ve bu temel bilgileri sistematik ve entegratif biçimde aktarabilme becerilerini değerlendirmeyi amaçlayan yazılı bir sınav olacaktır. Bu sınavda başarılı olabilmeleri için adaylara, psikoloji lisans eğitimin temel dersleri arasında olan Psikopatoloji, Klinik Psikoloji, Kişilik Kuramları, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Bilişsel Psikoloji, Etik ve Araştırma Yöntemleri konularına hâkim olacak biçimde bir çalışma ve hazırlık yapmaları önerilir. Yazılı bilim sınavında yeterli başarıyı gösteren adaylar mülakata girmeye hak kazanacaktır.

Klinik Psikoloji alanındaki öğretim üyeleri tarafından yapılacak mülakatta ise adayların klinisyen olmaya uygunluğu, akademik ilgi alanları ve amaçları değerlendirilecektir.

Mülakatların tamamlanmasının ardından, programa girmeye hak kazanan asil ve yedek listeler Psikoloji Bölümü tarafından duyurulacaktır.

Başvuru ve Değerlendirme Süreci Takvimi

Kabul edilen adaylar, programa 2019 Güz döneminde başlayacaktır.

Başvuru dönemi: 22 Nisan-24 Mayıs 2019

Yazılı Bilim sınavı: 18 Haziran 2019 Saat 11.00