Bu ders, öğrencilere bilimsel araştırma, akademik yazım ve akademik sunum hazırlama konularında rehberlik ederek öğrencilerin gastronomi ve mutfak kültürü çalışmalarının herhangi bir yönünü içeren bir konu hakkında bilimsel bir topluluk önünde seminer vermelerini amaçlamaktadır.
Tez yazım planının amacının araştırılmasına yol göstermek; seçtiği konsantrasyon alanı doğrultusunda mezuniyet tezi yazmalarına yardımcı olmak; araştırma sorunsalının oluşturulması, model kurulması, hipotez formüle edilmesi, veri toplama yönteminin seçimi, veri toplama ve analiz yöntemlerinin tartışılması, makale yazma biçimi; sunum planı; tez planının raporlanması.
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Program
Öğrenme Çıktıları |
Öğretim
Yöntemleri |
Ölçme
Yöntemleri |
Öğrenciler gastronomi ve mutfak kültürü bağlamında araştırma yöntemlerini inceler. | 1,3,4,5,12 | 1,2,3 | A,B,C |
Gastronomi alanındaki kavramlar, teknikler ve yenilikler ile ürün bilgisi konusunda kapsamlı bilgi sahibidir. Bu konularda araştırma yapma ve geliştirme becerisine sahiptir. | 1,3,4,5,12 | 1,2,3 | A,B,C |
Gıda bilimi ve temel beslenme ilkeleri konularında bilgi sahibidir ve alanında uygular. | 1,3,4,5,12 | 1,2,3 | A,B,C |
Gastronomi ve mutfak kültürü alanında nicel ve nitel araştırma yöntemlerini bilir ve uygular. | 1,3,4,5,12 | 1,2,3 | A,B,C |
Başkaları ile ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. | 1,3,4,5,12 | 1,2,3 | A,B,C |
Dersin Akışı
DERS AKIŞI | ||
Hafta | Konular | Çalışma Materyalleri |
1 | Giriş | |
2 |
Araştırma nedir?
Bilimsel Araştırma Metot ve Metodoloji Araştırma tasarımı |
Wimmer, R. D. & Dominick, J. R. (2011)
Messenger Davies, M. & Mosdell, N. (2006) |
3 | Gastronomi ve mutfak kültürü çalışmalarına genel bakış | |
4 | Gastronomi ve mutfak kültürü alanında araştırma yöntemleri ve uygulamaları |
Wimmer, R. D. & Dominick, J. R. (2011)
Messenger Davies, M. & Mosdell, N. (2006) |
5 | Konu seçimi ve makale yazımı | |
6 | Gastronomi ve mutfak kültürü araştırmaları | |
7 | Araştırma önerisi | Wimmer & Dominick (2011), chap. 4 |
8 | İlerleme raporu | |
9 | Ara Sınav | Öğrenci Sunumları |
10 | İlerleme raporu | |
11 | İlerleme raporu | |
12 | Akademik sunum hazırlama | |
13 | İlerleme raporu | |
14 | Seminer | Öğrenci Sunumları |
Kaynaklar
KAYNAKLAR | |
Ders Notu | |
Ek Kaynaklar |
Wimmer, R. D. & Dominick, J. R. (2011). Mass Media Research: An Introduction. Boston, USA: Wadsworth Cengage Learning.
Messenger Davies, M. & Mosdell, N. (2006). Practical Research Methods for Media and Cultural Studies. Edinburgh: Edinburgh University Press. |
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI | |
Dokümanlar | |
Ödevler | |
Sınavlar |
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ | ||
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SIRA | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Haftalık Ödevler ve Katılım | 8 | 60 |
Toplam | 9 | 100 |
FİNALİN BAŞARIYA ORANI | 1 | 60 |
YIL İÇİNİN BAŞARIYA ORANI | 40 | |
Total | 100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI | ||||||
No | Program Öğrenme Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Öğrenciler gastronomi ve mutfak kültürü bağlamında araştırma yöntemlerini inceler. | x | ||||
2 | Yemeği ve pişirme işlemini bir sanat olarak benimser; yiyeceklerin görsel sunumunun tasarlanması ve görsel olarak belgelenmesi konusunda yetkinlik sahibidir. | |||||
3 | Gastronomi alanındaki kavramlar, teknikler ve yenilikler ile ürün bilgisi konusunda kapsamlı bilgi sahibidir. Bu konularda araştırma yapma ve geliştirme becerisine sahiptir. | x | ||||
4 | Gıda bilimi ve temel beslenme ilkeleri konularında bilgi sahibidir ve alanında uygular. | x | ||||
5 | Gastronomi ve mutfak kültürü alanında nicel ve nitel araştırma yöntemlerini bilir ve uygular. | x | ||||
6 | Üretim aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek-içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir. Gıda üretim sistemlerini ve bu alandaki yeni yaklaşımları derinlemesine anlayabilir ve bu aşamada çıkabilecek sorunları tanımlayıp çözebilir. Alanı ile ilgili fiziksel ortamı tasarlar, araç-gereç ve teknolojileri bilir ve kullanır; gerektiğinde bu çerçevede yeniliklerin oluşmasında rol alır. | |||||
7 | Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur. Bu çerçevede temel pişirme tekniklerini bilir, uygular ve geliştirir. | |||||
8 | Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihi, coğrafi ve kültürel altyapısı ve üretim aşamaları konusunda bilgi sahibidir. Yiyecek üretiminde ve menü planlamasında bu bilgiyi kullanır. | |||||
9 | Bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir. | |||||
10 | Gıda alanındaki ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve meslek etiğini bilir ve uygular. | |||||
11 | İşletme, iktisat ve pazarlama alanındaki temel kavramları, kuramları ve ilkeleri bilir ve uygular. Menü planlama ilkeleri doğrultusunda; yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, fiyatlandırması yapar ve çeşitli menüler geliştirir. Bir gıda işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını, personel alım ve değerlendirme süreçlerini bilir ve uygular. | |||||
12 | Başkaları ile ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. | x | ||||
13 | Gıdanın insan sağlığı ve toplumsal düzen üzerindeki etkilerini anlayabilir ve bu çerçevede basın-yayın organlarını takip eder, katkıda bulunur ve yönlendirir. | |||||
14 | Gıda ile ilgili etkinlikleri bilir ve yönetir. | |||||
15 | Dünya gıda ticareti, globalleşme, üretim ve tüketim örüntüleri hakkında bilgi sahibidir. Gıda politikalarının ülke ekonomisi için önemini bilir. | |||||
16 | Pasta ve diğer hamur işleri, ekmekler, pandispanya ve diğer pasta tabanı hamurları, kremalı soslar, meyve sosları ve jöle yapımı. Sıcak ve soğuk tatlılar, dondurmalar ve sorbeler, şeker işleri, süslemeler, dekorasyon ve sunum, çikolata yapımı konusunda yetkindir. | |||||
17 | Mutfak uygulamalarında ve gıda üretiminde kullanacakları sebzelerin ve taze otların yetiştirme teknikleri ile ilgili uygulamalı bilgi sahibidirler. |
ECTS
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU | |||
Etkinlik | Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Süresi (Sınav haftası dâhildir: 14x toplam ders saati) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Ödev | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü | 18 | 96 | |
Toplam İş Yükü / 30 (saat) | 5,33 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 18 |