• TR
  • EN
Program Türü: 
Tezli
Tezsiz
Ders Kodu: 
CULA506
Ders Dönemi: 
Bahar
Ders Tipi: 
Zorunlu
Teori Saati: 
3
Kredi: 
3
AKTS: 
6
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 

Gıda güvenliği en temel insan haklarından biridir. Öte yandan küresel ısınma başta olmak üzere bazı faktörler insanların gıda güvenliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu ders, gıda güvenliğini etkileyen faktörleri ve onu korumak için en yaygın önlemleri anlamaya dayalı olacaktır.

Dersin İçeriği: 

İklim değişikliği, ekosistem, sera gazları ve karbon emisyonlarının çevresel etkileri, sürdürülebilir su ve tarım uygulamaları, geleneksel gıda ürünleri ve üretim yöntemleri bu dersin odak noktası olacaktır. Öğrenciler ayrıca gıda atıklarını azaltma tekniklerini de öğreneceklerdir.

Dersin Öğretim Yöntemleri: 
1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Tartışma 4: Laboratuar
Dersin Ölçme Yöntemleri: 
A: Sınav, B: Ödev, C: Sunum

Dikey Sekmeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

Öğrenme Çıktıları Program öğrenme çıktıları Öğretim Yöntemleri Değerlendirme yöntemleri
Sürdürülebilirliğin temellerini anlar 1,4,9 1,2,3,4 A,b
Gıda sürdürülebilirliğini açıklar    

    1,4,3,9,13

1,2,3,4 A,b
Farklı faktörlerin gıda sürdürülebilirliği üzerindeki etkilerini açıklar 1,4,9 1,2,3,4 A,b
Gıda güvenliğine yönelik tehditleri ve ortak tarım politikasını açıklar 5,13,17 1,2,3,4 A,b
Sürdürülebilir tarımın felsefesini ve uygulamalarını açıklar 1,4,9 1,2,3,4 A,b
SDG'yi açıklar 3,7 1,4 A,c

Dersin Akışı

DERSİN AKIŞI
Week Topics Class/study materials
1 Giriş

Açlığı Bitirmek

sürdürülebilirlik nedir

http://wp.auburn.edu/ufwh/services/learn/

https://www.wfp.org/zero-hunger

https://vimeo.com/168425915?from=outro-embed

 

2 Gıda hakkının temel yönleri https://www.ohchr.org/en/issues/escr/pages/food.aspx

 

3 Yeterli beslenme hakkı Ohchr fact sheet no. 34, ohchr/fao

https://www.ohchr.org/documents/publications/factsheet34en.pdf

4 Gıda güvenliğine ve ortak tarım politikasına yönelik tehditler Kwasek, m. (2012) threats to food security and common agricultural policy. Economics of agriculture, 701-703

 

 

5 Gıda güvenliğinin bileşenleri class notes (https://jamboard.google.com/d/1u4dwP234P4bGGNZKy3iWKIwO68PkSdNA-pO2eClRn...)
 

 

 

6

Sürdürülebilir kalkınma hedefi http://www.fao.org/sustainability/background/en/?key=1

https://www.fao.org/sdg-progress-report/en/#sdg-2

 

7 Sürdürülebilir tarımın felsefesi ve uygulamaları https://sarep.ucdavis.edu/sustainable-ag

https://www.sare.org/

http://www.fao.org/sustainability/en/

http://www.fao.org/sustainability/background/en/?key=1

http://www.fao.org/3/I9900EN/i9900en.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=PrQ_wu67ItM

 

8   ARA SINAV
9 Gıda ve tarım için sürdürülebilirliğin 5 temel ilkesi https://sarep.ucdavis.edu/sustainable-ag

https://www.sare.org/

http://www.fao.org/sustainability/en/

http://www.fao.org/sustainability/background/en/?key=1

http://www.fao.org/3/I9900EN/i9900en.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=PrQ_wu67ItM

 

10 Gıda ve iklim değişikliği https://davidsuzuki.org/queen-of-green/food-climate-change/

http://sustainableagriculture.net/wp-content/uploads/2014/03/NSAC-Recommendations-on-Climate-and-Conservation-Program-Implementation-6-25-14.pd

 

11 Gıda ve iklim değişikliği https://davidsuzuki.org/queen-of-green/food-climate-change/

http://sustainableagriculture.net/wp-content/uploads/2014/03/NSAC-Recomm...

 

12 İklim laboratuvarı- çevreci olmak, israfı en aza indirmek https://www.universityofcalifornia.edu/climate-lab

https://www.youtube.com/watch?v=6RlxySFrkIM

 

13 İklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olan diyet https://www.youtube.com/watch?v=nUnJQWO4YJY&t=131s

 

 

14 COVID-19 salgını insanların gıda ortamlarını bozuyor: Gıda Sistemleri ve Beslenme yanıtlarına ilişkin bir kaynak listesi https://www.unscn.org/en/news-events/recent-news?idnews=2039

Kaynaklar

ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Dersin Kitabı Sustainability Science, Ed. Heinrichs, H, Martens, P,

Michelsen, G, Wiek, A. 2016. Springer.

Yardımcı Kaynaklar
  1. Academic articles
  2. Official websites

Materyal Paylaşımı

MATERYAL PAYLAŞIMI
Makaleler ve kitap bölümleri  
Haftalık makaleler  
1  

Değerlendirme Sistemi

DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
Dönem İçi Çalışmalar Sayı Yüzde
Sınav 1 20%
Sınav sunumu 1 10%
Tartışma Saatleri 1 30%
Toplam   60
Final sınavının genel nota katkısı   40
Dönem içi çalışmaların genel nota katkısı   60
Toplam   100

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI
No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir.          
2 Yemeği ve pişirme işlemini bir sanat olarak benimser; yiyeceklerin görsel sunumunun tasarlanması ve görsel olarak belgelenmesi konusunda yetkinlik sahibidir.          
3 Gastronomi alanındaki kavramlar, teknikler ve yenilikler ile ürün bilgisi konusunda kapsamlı bilgi sahibidir. Bu konularda araştırma yapma ve geliştirme becerisine sahiptir.         X
4 Gıda bilimi ve temel beslenme ilkeleri konularında bilgi sahibidir ve alanında uygular.         X
5 Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda uluslararası standartları bilir ve uygular.          
6 Üretim aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek-içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir. Gıda üretim sistemlerini ve bu alandaki yeni yaklaşımları derinlemesine anlayabilir ve bu aşamada çıkabilecek sorunları tanımlayıp çözebilir. Alanı ile ilgili fiziksel ortamı tasarlar, araç-gereç ve teknolojileri bilir ve kullanır; gerektiğinde bu çerçevede yeniliklerin oluşmasında rol alır.         X
7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur. Bu çerçevede temel pişirme tekniklerini bilir, uygular ve geliştirir.          
8 Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihi, coğrafi ve kültürel altyapısı ve üretim aşamaları konusunda bilgi sahibidir. Yiyecek üretiminde ve menü planlamasında bu bilgiyi kullanır.          
9 Bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir.         X
10 Gıda alanındaki ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve meslek etiğini bilir ve uygular.         X
11 İşletme, iktisat ve pazarlama alanındaki temel kavramları, kuramları ve ilkeleri bilir ve uygular. Menü planlama ilkeleri doğrultusunda; yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, fiyatlandırması yapar ve çeşitli menüler geliştirir. Bir gıda işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını, personel alım ve değerlendirme süreçlerini bilir ve uygular.          
12 Başkaları ile ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.         X
13 Gıdanın insan sağlığı ve toplumsal düzen üzerindeki etkilerini anlayabilir ve bu çerçevede basın-yayın organlarını takip eder, katkıda bulunur ve yönlendirir.          
14 Gıda ile ilgili etkinlikleri bilir ve yönetir.          
15 Dünya gıda ticareti, globalleşme, üretim ve tüketim örüntüleri hakkında bilgi sahibidir. Gıda politikalarının ülke ekonomisi için önemini bilir.         X
16 Pasta ve diğer hamur işleri, ekmekler, pandispanya ve diğer pasta tabanı hamurları, kremalı soslar, meyve sosları ve jöle yapımı. Sıcak ve soğuk tatlılar, dondurmalar ve sorbeler, şeker işleri, süslemeler, dekorasyon ve sunum, çikolata yapımı konusunda yetkindir.          
17 Mutfak uygulamalarında ve gıda üretiminde kullanacakları sebzelerin ve taze otların yetiştirme teknikleri ile ilgili uygulamalı bilgi sahibidirler.          

ECTS

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik Sayısı Süresi
(Saat)
Toplam
İş Yükü
(Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dâhildir: 14x toplam ders saati) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 1 10 10
Ödev 1 30 30
Final Sınavı 1 25 25
       
Toplam İş Yükü     176
Toplam İş Yükü / 30 (saat)     5.87
Dersin AKTS Kredisi     6